Árvízvédelmi mobil gátak

Árviz elleni védekezés mobil gátakkal

A Novofelx-4 Kft évek óta foglalkozik a költséges klasszikus árvízvédelmi /homokzsákos gátmagasítás/ módszereket felváltó, kiegészítő, új típusú, gyorsan felépíthető módszerekkel, úgymint a mobil

  • tömlőgát és a
  • flexibilis gátfal.

A GEOTEAM KFT 2013-ban kapcsolódott be a fejlesztésekbe, elsősorban, mint a kivitelezések gyakorlati kérdéseiben jártas vállalkozás. Együttműködésüket megállapodás szabályozza.

Lepellel ellátott tömlőgát

Felhasználási terület

A rendszer vízzel vagy levegővel felfújható tömlőivel megvédhetők a felszíni vizekkel szemben területek, épületek, létesítmények, kialakíthatók folyadéktárolók (pl. tűzoltóvíz, öntözővíz tárolására, vízisport céljaira) zagyterek, buzgárelfogó medencék, árvízvédelmi gátak megtámasztó bordái.
A részben vagy teljes egészében levegővel felfújt tömlők vízen úszó szennyeződések merülő-falaként, vízi munkáknál úszótagként is használhatók. Használaton kívül a tömlőszakaszok kimosva, fertőtlenítve, levegővel kiszárítva, összehajtogatva tárolhatók. A tömlők nem érintkezhetnek a lágy PVC-re vagy polietilénre veszélyes anyagokkal (pl. aromás szénhidrogének), 50 °C –kal magasabb hőmérsékletű közegekkel. Közelükben hegeszteni, nyílt lángot használni, köszörülni tilos.

Fektetéskor éles tárgyaktól mentes aljzatot kívánnak. Beépítésük, mozgatásuk
– 30°C alatt nem ajánlott, mert a PVC hidegen ridegedik.

Lényeges tulajdonságok, jellemzők

A tömlőgát műszaki műbőrből (ponyvából) hegesztett tömlő, amelyet vízzel töltenek meg és cövekekkel rögzítenek a talajhoz. A cövekeket a tömlővel a tömlő legfelső pontjában rögzített felvízi és alvízi lepel köti össze. A szomszédos kétoldalt lefenekelt tömlődarabokat (hosszuk 25 m) tömlőkarmantyú köti össze, amelynek belső falához a szomszédos tömlődarabok vízzáróan hozzáfeszülnek. A tömlőgát az éles rögöktől, kövektől, tarlómaradványoktól megtisztított talajra (betonra, aszfaltra) ráncmentesen fektetik ki, majd fokozatosan vízzel töltik fel, miközben a felvízi és alvízi leplek szélén lévő ponyvakarikákon átdugott rögzítő-cövekekkel (bordás betonacél, 1/2 ”-os acélcső) a talajhoz rögzítik. A felvízi lepel nemcsak a víznyomásból származó vízszintes erőket veszi fel a tömlőről és adja át a rögzítő-cövekeken keresztül a talajra, de védi a vízzel töltött tömlőt a mechanikai sérülésektől, főként az uszadék okozta dörzsölő és szúró hatásoktól is.

A tömlő átmérője megrendeléstől függően D=0,6-1,5 m.

A tömlőgát és a lepel anyaga napsütéssel szemben ellenálló, poliészterszövet hordozóra kent lágy PVC, amely nem penészedik, nem zsugorodik, mérettartó könnyű (~ 650 g/m2), nagyfrekvenciás, vagy forróékes hegesztéssel toldható, ragasztóval foltozható és légzáró, illetve üvegszövettel erősített polietilén fólia (ÜFLEX), amely vegyi, mikrobiológiai és mechanikai hatásokkal szemben ellenálló, hidegre-melegre érzéketlen és könnyen hegeszthető. A 0,8 mm vastagságú tömege 910 g/m2, az 1,2 mm vastagságú 1300 g/m2. A tömlő víztelenített állapotban összetekerve száraz, szellős helyen tárolandó és flexibilis konténerben szállítható a helyszínre. A gáttelepítés sebessége a tömlő átmérőjétől függően 4 fős csoportokat feltételezve 150 m/h. A vízzel való feltöltést a felvíz emelkedésének ütemével lehet összehangolni. A feltöltő vezetékek 3 vagy 4” –os tűzoltótömlő.
A tömlők leplek nélkül is alkalmazhatók, ilyenkor a víznyomásból származó vízszintes erőket két egymáshoz hevederekkel összekapcsolt tömlő veszi fel és adja át a talajra.

A termékből 2013. szeptemberében 300 fm-t értékesítettünk a Colas Alterra részére.

Flexibilis árvízvédelmi gátfal

Műszaki jellemzői

Alépítmény

A mobil flexibilis árvízvédelmi gátfal tartószerkezetének alapozását egymástól max. 5 m távolságra telepítésre kerülő NÁ500 mm fúrt vb. cölöpök képezik.
A cölöpök mélységét – a befogadó talajkörnyezet telített állapotú szilárdsági paramétereinek alapulvételével – minden esetben méretezni kell.
A vb. cölöpökbe betonozásra kerül 2 db 1=2500 mm hosszú 100x100x4 mm-es zártszelvény. A zártszelvényeket egyedi terv alapján készülő acél lefedő idomok védik az üzemen kívüli időszak vízbefolyásai, talajbejutásai ellen. Ugyanezen idomok szolgálják a flexibilis falszerkezet felső tartósodronyának rögzítését is. Az NÁ 12 mm-es furatokba NÁ 10 mm-es anyagú feszítőművek kerülnek elhelyezésre.

Felépítmény

A felépítmény tartószerkezetét 2 db 90 x 90 x 4 mm zártszelvény képezi, melynek hossza 3 m. A teljes hossz fele a fúrt cölöpbe betonozott 100-100 mm-es hüvelybe kerül, vagyis a 90 x 90 mm-es zártszelvények 1,5 m hosszban befogott konzolként működnek.
A gátfal és a töltésre simuló lepel anyaga flexibilis, speciális tulajdonságokkal rendelkező nagy szakító szilárdságú műszaki ponyva, melynek mérete 5,0 x 5,5 m.

A gátfal és a hozzá tartozó lepel konfekcionálása korszerű nagyfrekvenciás hegesztőgépekkel történik. A hegesztési varratok szakítószilárdsága megegyezik a műszaki ponyva szakítószilárdságával.
A hegesztési varratok vízre tökéletes vízzárást biztosítanak.
A gátfal és lepel alapanyaga antibakteriális és UV álló.
A lepel alá elhelyezésre kerül egy vízszigetelő (vízzáró) paplan.
Az egyes mezők közötti szigetelést a tartó konzolok közötti rés felhasználásával rögzített függőleges, 20 cm széles, 3 cm vastag geo-textíliába csomagolt paplanok, valamint az azokra két oldalról ráboruló, tépőzárral záródó ponyva fülek szolgálják.
A szerelés egyszerű, gyors, nem igényel speciális szaktudást vagy eszközt. A flexibilis gátfal anyaga és ahhoz tartozó szerelvények, valamint a vízszigetelő paplan hajlékony falú konténerbe van csomagolva.

Az 1,0 km szakasz felépítményéhez szükséges szerelvény és flexibilis gátfal elszállítható 1 db 24,0 tonnás kamionnal.
A gátfal egy új fejlesztés, melyet 2015. áprilisban teszteltünk egy kísérleti gát megépítésével.

A kísérletről készült jelentés összefoglaló gondolatai:

„A bemutatott termékekkel összevetve megállapítható:
– a GEOTEAM KFT gátja lényegesen hosszabb szivárgási utat aktivál, mint az egyéb rendszerek
– a flexibilis anyag jobb felfekvést biztosít, mint a merev lapgátak anyaga
A termék kedvező tulajdonságai révén tehát kellően állékony és jó felfekvés esetén hosszú szivárgási utat eredményez, ami meggátolja a talajtörést.
A tesztelés alkalmával bebizonyosodott, hogy – mint minden hasonló rendeltetésű és kialakítású szerkezet – a gátfal rendkívüli érzékeny a lepel precíz fektetésére. Amennyiben ugyanis a lepel alatt járat alakulhat ki vagy pl. gyűrődések alatt eleve rendelkezésre áll, akkor a szivárgási gradiens szempontjából mértékadó pont nem a lepel széle, hanem a gyűrődés vagy pl. a növényzet eltartó hatása miatti járat töltéshez legközelebbi pontja lesz.
Mindezek okán a lepel végszelvényének quasi hermetikus zárása jelenti az eredményesség zálogát. Ekkor gondolni kell a flexibilis szerkezet vízterhelés hatására történő elmozdulásaira.”

/Az idézet Kisházi Péter Konrád, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője kísérletet lezáró jelentéséből átemelve./

Az árvízvédelemre az időjárás szélsőségessé válásával, az éves csapadékmennyiségek egyre gyakrabban rövidebb időszakokra eső mennyiségével mind nagyobb kihívások várnak. A nagy intenzitású esőzések több ásványi anyagot szállítanak egyre nagyobb távolságokra, észrevétlenül emelve kirakodódásaikkal folyóink fenékszintjét, nagyobb kihívást jelentve az árvíz elleni védműveknek.
Ezekre a kihívásokra válaszul született a mobil flexibilis árvízvédelmi gátfalunk,
mely reményeink szerint hatékony segítője lesz szakembereinknek a víz elleni védekezésben.

Mobilgát

Helyszini összeszerelés

Flexibilis csatlakozás vízbetöltési csonkkal

Gátfal és lepel együtt